”det er ikke alt vi ser, der er mere at høre” (ref. Pia Tafdrup, Lyden Af Skyer, 2020)

Ud Af En Mund er første udgivelse fra samarbejdet Pia Tafdrup & Køs. Albummet udkommer som både CD, vinyl og digitalt. Med sine 9 numre har Pia Tafdrup & Køs forsøgt at skabe et helstøbt album i håb om at publikum oplever albummet som én lang meditativ rejse igennem forskellige rum og stemninger. Albummet er sammensat af temaer, som går på tværs af Pia Tafdrups digtsamlinger fra hendes værkserie om de fem sanser: ”Smagen af Stål” (2014), ”Lugten af Sne” (2016) og ”Synet af lys” (2018), ”Lyden Af Skyer” (2020) og den femte uudgivede bog om følesansen.

‘Ud Af En Mund’ er første udgivelse fra samarbejdet Pia Tafdrup & Køs og markerer en milepæl i et tværkunstnerisk arbejde med digte og musik. Pia Tafdrup & Køs er et generationsmøde mellem en erfaren digter og en ung trio bestående af nogle af de mest toneangivende jazz- og ambient-musikere på den danske scene for eksperimenterende musik. Søsat i 2018 har projektet udviklet sig til et kollektivt fælleseje hvor Tafdrups digte sænkes ned i Køs’ sitrende musikalske landskaber.

kos1a

Pia Tafdrup debuterede i 1981 og har siden 1989 været medlem af Det Danske Akademi. Hun er oversat til mange sprog og har gennem årene foretaget en lang række oplæsningsturnéer i hele verden. Hun har blandt mange priser modtaget Nordisk Råds Litteraturpris i 1999 for digtsamlingen Dronningporten, skrevet i 1998, og i 2006 modtog hun Det Svenske Akademis Nordiska Pris.

Maria Dybbroe, Valdemar Kragelund og Kristian Saarup, forener som Køs deres kærlighed til både storladenhed og skrøbelighed. I et elektroakustisk univers blandes, bøjes og manipuleres lyden af saxofon og trommer, som får instrumenterne til både at smelte sammen, skille sig ud, eller danne helt nye og ukendte klange. Nogle gange minder musikken om et pop-hit – andre gange lyder det som ambient elektronisk musik – eller en dyne af 40 saxofoner.

Om seneste pladeudgivelse fra Køs:
”Det begynder helt sart. Først en indånding. Så bryder en langstrakt tone fra Dybbroes saxofon gennem mørket. Rumklangen bølger fra den ene høretelefon til den anden, frem og tilbage, som vinden blæser, tonerne gentages og videreudvikles over en dyb drone i bunden med lysere jamrende klageskrig et sted langt over jordens grønne græsdække. Saarup føjer mere percussion til, først hihat, senere fyger køllerne fra til tam til tam, mens intensiteten stiger. Det er overvældene og altopslugende […] Dybbroe, Kragelund og Saarup spiller musik, der kræver, at man koncentrerer sig […] man er nødt til at spidse ører. Så belønnes man til gengæld også med billedskabende auditive fortællinger” (ref. David Dyrholm, Politiken, juni 2020)

Om seneste bogudgivelse fra Pia Tafdrup:
”at udforske menneskets fem sanser og dermed undersøge vor intime forbundethed med verden […] at være i verden med sanserne åbne, at holde ydre og indre i balance og at sammenkoble det kropsligt materielle og det åndeligt spirituelle. Hvert digt skal udgå fra en sansning eller flere og må meget gerne udvide sig til en tænkning og tolkning […] Hun forstår at lytte med hjertet, og hun har øre for ordenes klang og sætningers rytme” (ref. Erik Skyum-Nielsen, Dagbladet Information, februar 2020)

242031148_4348686365253494_375476741365698870_n

© Barefoot Records 2015